joi, 8 martie 2012

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)




Pentru acele persoane care ne-au invatat primul pas, prima vorba, ne-au ingrijit, ne-au sters prima lacrima, ne-au imbratisat la prima reusita, nu ne-au mustrat cand am gresit ci ne-au sfatuit, ne-au ocrotit, ne-au iubit si continua sa faca toate astea si in prezent, pentru acele persoane carora le spunem prea rar sau chiar deloc cat de mult le iubim, preferand sa spunem strainilor cat de mult bine le vrem si mai putin mamelor, macar in aceasta zi de 8 Martie sa avem curajul sa spunem ce simtim alaturi de un sincer si calduros la multi ani!!!


La multi ani mama! Te iubesc cu toata fiinta mea!
La multi ani dragele mele! Sa fiti sanatoase, frumoase si iubite!







Pe data de 9 Martie in fiecare an se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de mucenici din Sevasta. Barbatii trebuie sa bea 40 de pahare de vin rosu, vin ce reprezinta jertfa celor 40 de mucenici care au refuzat sa renunte la crestinism pe vremea imparatului Licinius iar femeile pregatesc cei 40 de mucenici copti in cuptor sau fierti intr-o zeama dulce cu o multime de arome: scortisoara, nuca macinata, miere si tot felul de esente. In Muntenia la mine acasa se prefera cei fierti, eu in schimb ii prefer pe acestia copti in cuptor, dati prin miere si prin nuca asa ca voi posta reteta preferata de mucenici si poate va ajuta in aceasta zi pe cele care inca nu v-ati apucat de facut aceste delicioase opturi:).



Ingrediente pentru 16 mucenici(40 ar fi fost prea multi pentru noi):
1 kg faina
140 gr zahar
2 lingurite miere
100 gr unt
40 gr drojdie
4 oua intregi
300 ml lapte caldut
esenta de vanilie
6 linguri ulei
un varf sare
miere
coaja de portocala rasa
zahar vanilat
nuca macinata.
Pt. uns: 2 oua+2 linguri de lapte.







Faceti o maia din 100 gr faina, drojdia si mierea dizolvata in 100 ml lapte caldut. Lasati acoperit o ora. Adaugati peste maia cele 4 oua, zaharul, untul topit, coaja de portocala, zaharul vanilat si esenta apoi amestecati pana se inglobeaza ingredientele.


Framantati aluatul. Faina de pe margini o adunati usor turnand restul de lapte ramas. Se mai adauga faina daca mai este nevoie. Dupa ce laptele e perfect inglobat in aluat, turnati uleiul si luati la framantat pentru 5-10 minute. Acoperiti vasul cu un prosop curat de bucatarie si lasati la crescut pana isi dubleaza volumul.


Se imparte apoi in 16 bucati aproximativ egale. Fiecare parte se mai framanta un pic in mana apoi cu ajutorul unui sucitor se intinde o foaie subtire si lunga. Se ruleaza pe lungime, i se da forma de 8 si se aseaza frumos in tava tapetata cu hartie de copt. Asa se procedeaza cu fiecare in parte. Se mai lasa opturile in tava la crescut pana isi dubleaza si ele volumul, apoi se ung cu ou batut impreuna cu doua linguri de lapte si se baga in cuptorul preincalzit la 180C. Se lasa pana se rumenesc frumos deasupra. Se fac destul de repede.





Intre timp topim mierea in baie de aburi si pisam miezul de nuca. Dupa ce scoatem mucenicii din cuptor, ii pensulam cu miere si presaram nuca deasupra. Ies un deliciu! O sa-i repet in fiecare an cu mare, mare drag si bineinteles, pofta:D!





8 comentarii:

In bucatarie cu Aziz spunea...

Deliciosi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!o zi minunata iti doresc!!!!!!!

Georgeta spunea...

Buna,
Drojdie proaspata sau uscata?

The Wandering Oltean spunea...

Arata reusiti. Foarte fragezi!!

Ioana V. spunea...

ce frumosi si pufosi ti-au iesit!

Unknown spunea...

Georgeta, am folosit drojdie proaspata.

Multumesc dragele mele! Au fost nemaipomeniti de buni. Mai, mai ca i-as repeta din nou:D.

Andrei Laurentiu spunea...

uau cat de bine arata

Popescu Alexandru spunea...

cei mai buni mucenici moldovenesti:X pacat ca nu imi ies si mie

Unknown spunea...

Multumesc Andrei!

Alexandru, trebuie sa-ti iasa. Secretul este pe undeva pe la framantat si timpul lasat la crescut;).